Regio Friuli

Friuli is de streek gelegen in het noord-oosten van Italië en grenst aan Slovenië, Oostenrijk en aan de Adriatische zee.

Friuli-Venezia Giulia is bekend voor haar zeer diverse landschappen, die variëren van bergen en heuvels tot kliffen, stranden en prachtige lagunes. Ook kent de regio een rijk historisch verleden met vele bouwwerken en architecturale bezienswaardigheden. Op culinair gebied valt er in Friuli ook veel te genieten: denk aan de overheerlijke San Daniele ham. Bovendien worden er ook stevige gerechten gemaakt als bonensoepen, omeletten met diverse vullingen en polenta. Een visspecialiteit is baccalà, (stokvis) een populair vleesgerecht is goulash en de “marcundela “een typische braadworst die in palkken wordt gebraden en geserveerd wordt met een bord spaghetti of met een omelet.

foto-Foffani.jpg

Giovanni Foffani e Elisabetta Missoni

Het oude pand van Giovanni Foffani ’s moeder , Maria Teresa Calligaris , stamt uit de zestiende eeuw en volgens oude documenten wordt er al sinds 1789 wijngeproduceerd.
Het familie woonhuis , met prachtig uitzicht op het centrale plein van het middeleeuwse dorp Clauiano , wordt nu beschermd door het ministerie van Kunsten en is een voorbeeld van lokale architectuur die vooraf gaat aan de beroemde Venetiaanse villa’s die een eeuw later werden gebouwd .
De agrarische gebouwen achter het huis worden omringd door een grote tuin die overgaat in de wijngaarden die zich in de vlakte bevinden net onder de keten van de Oostelijke Alpen.
Giovanni Foffani, een bevlogen en gepassioneerde man, heeft zich nu volledig gewijd aan de wijnbouw in al haar facetten. Zijn vrouw Elisabetta Missoni houdt zich o.a.bezig met de PR en de receptie management. Ook organiseren zij veel culturele avonden op hun prachtige landgoed. Hun zonen Guglielmo en Lorenzo helpen inmiddels met de technische en communicatie aspecten van het bedrijf.

Witte wijn
Merlot Bianco Azienda Agricola Foffani

Vino Merlot Bianco

fofani_1.jpg

Deze bijzondere en zeldzame witte wijn wordt gemaakt van het sap van de Merlot druif. fofani_1In de geur is hij fruitig en floraal, met hints van rozen. Hij heeft een delicate goudgele kleur.

Zijn smaak is fris, harmonieus, mineralig en zeer lang aanhoudend. Hij is als wijn heel breed inzetbaar. Niet alleen als aperitief, maar ook bij vis, mosselen, schaaldieren, sushi, gekruide en licht pikante gerechten, gerechten met een zoetje en ook met vette gerechten.

Daar het een witte wijn is die uit een rode druif bereid is, heeft hij de kenmerken van een rode wijn. Dit houdt ook in dat hij een aantal jaren bewaard kan worden. De aanbevolen serveertemperatuur als aperitief is 8ºC, terwijl voor de temperatuur van de wijn als begeleider van spijzen 10-12ºC aan te raden is.

Art.nr. 10900      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 13 %

BESTELLEN

Dessertwijn
Moscato Rosa IGT
Fior di Rosa IGT Trevenezie Moscato Rosa

Moscato Rosa IGT delle Venezie

Venezie-Moscato-Rosa.jpg

De Moscato Rosa is een rood druivenras dat in het noordoosten van Italië fofani_2voorkomt en die zijn oorsprong vindt in de Balkan. De wijn die ervan gemaakt wordt heeft intense aroma’s van rode bessen en frambozen., maar vooral van rozen waar de druif zijn naam aan ontleent.

Vinificatie geschiedt met de schilletjes gedurende 1 dag waardoor hij zijn intense helder robijnrode kleur krijgt. De vergisting vindt plaats in roestvrij stalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Zijn smaak is heel zacht omdat hij geen tannines heeft. Het is een delicaat zoete maar zeer elegante wijn, hij heeft weinig restsuiker. Deze wijn past goed bij room vrije niet te zoete desserts zoals cheesecake ( dit jaar een grote hit in Italië ), tarte tatin van pruimen, appeltaart, fruit, chocoladetaartjes met amarene kersen of ook bij kaas en met name blauwschimmelkaas. De aanbevolen serveertemperatuur is 10ºC.

Art.nr. 10901      Inhoud 0,5 Ltr.      Alcohol 12 %

BESTELLEN

Fior di Rosa IGT Trevenezie Moscato Rosa

Fior-di-rosa-xx.jpg

De Moscato Rosa is een rood druivenras dat in het noordoosten van Italië voorkomt en die zijn oorsprong vindt in de Balkan. Hier worden robijnrode zoete dessertwijnen van gemaakt waar Foffani ook een sublieme versie van heeft in zijn assortiment.  Maar de heer Foffani is een kunstenaar en altijd op zoek naar iets nieuws en bijzonders en sind het jaar 2019 heeft hij een nieuwe versie bedacht voor het maken van een wijn van deze zoete druif, namelijk een halfzoete wijn met een lager alcoholpercentage en een prachtige schitterende en uitnodigende  zalmroze kleur en zo is de Fior di Rosa geboren. De druiven worden heel zacht geperst om te voorkomen dat de  pitten tannines kunnen vrijgeven. De vergisting wordt snel gestopt om een halfzoete, lieflijke wijn te verkrijgen.

In de neus vindt men delicate hints van frambozen en rode bessen maar ook van rozenblaadjes (waar de druif zijn naam aan ontleent), een fris lentebriesje en zoete bloemen. Hij heeft een medium body en men vindt er een harmonie tussen zachtheid, frisheid en sappigheid.

Deze wijn is heel breed inzetbaar en kent ongekend veel combinatiemogelijkheden. Op klassieke wijze kun je hem begeleiden bij koekjes zoals cantuccini, zandkoek, drooggebak en gebakjes van bladerdeeg. Hij is ook een perfect ingrediënt van vruchten sorbets. Maar heel verrassend is deze wijn als aperitief in combinatie met crostini met ansjovis of hapjes met gezouten bladerdeeg, lardo en zelfs met pittige chutneys.

De aanbevolen serveertemperatuur als aperitief is 10ºC, maar als dessertwijn kan hij ook op kamertemperatuur (18 ºC ) geserveerd worden. Om optimaal van de aroma’s te kunnen genieten wordt een coupe aangeraden.

Art.nr. 10902      Inhoud 0,75 Ltr.      Alcohol 11,5 %

BESTELLEN