• Geen producten in je winkelmand.
CART Totaal:0.00

Blog

Tannine in wijn

  |   Business, Vinissimo   |   No comment

wine-tannins1-615x300@2x
Tannine in wijn; je vindt het lekker of niet. Dat hangt ook af van je persoonlijke smaak. Toch zijn tannine en wijn nauw met elkaar verbonden, want tannine is een belangrijke smaakbepaler in wijn. Tannine kom je dan ook bijna op ieder etiket van een fles (rode) wijn tegen. Maar wat is tannine eigenlijk en hoe komt het in de wijn?

Druif tannineWat zijn tannines?
Tannine is de verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen en wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine komt zowel voor in witte als in rode wijn, maar komt meer voor in rode wijn. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop rode en witte wijn wordt gemaakt. Tannine vind je vooral in de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven.

Hoe komt tannine in wijn?
Tannine vind je dus vooral in de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven. Door de druiven in het wijnvat te laten vergisten komen de tannines in het druivensap terecht. Hoe langer je de druiven laat vergisten, hoe meer tannine er uiteindelijk in de wijn komt. Nu zit tannine niet alleen in de verschillende gedeeltes van een druif, maar bijvoorbeeld ook in het wijnvat. Door het rijpen (laten ouderen) van wijn in houten wijnvaten komt er ook (meer) tannine in de wijn.

Toch kun je niet zeggen dat er in elke druif evenveel tannine zit. Het verschilt per druif of druivensoort. Zo hebben druiven met een dikke schil veel meer tannine dan druiven met een dunne schil. Ook jonge, kleine druiven barsten van de tannine. Daar zit veel meer tannine in dan als in grote, gerijpte druiven. Druiven met een hoog tannine-gehalte zijn bijvoorbeeld: Cabernet Sauvignon, Syrah en Nebbiolo.

Het herkennen van tannine in wijn
Tannine in wijn is vrij gemakkelijk te herkennen. Tannine geeft een wat hardere, drogere of wrangere smaak aan wijn. Wil je goed weten hoe tannine smaakt, bijt dan eens een druivenpitje kapot dan proef je het echt heel goed. Ook een slok koude thee geeft je een goed idee van de smaak van tannine.

Lekker of niet; tannine is belangrijk voor wijn
Tannine in wijn heeft een positieve invloed op de structuur en op de smaak van wijn. De smaak van tannine kan verschillen. Zo geeft de tannine afkomstig uit de schil meer een droge smaak, terwijl de tannine afkomstig uit steeltjes of pitjes (en ook hout) eerder een wrangere smaak geeft. Tannine bepaalt dan ook het karakter van een wijn.

Tannine in wijn zorgt er voor dat wijn zijn kleur behoudt. Rode wijnen die al jaren liggen te rijpen, houden een mooie rode kleur. De wijnen zullen iets verbruinen, maar het blijft duidelijk rood. Tannine beschermt wijn tegen bederf en bacteriën. Tannine is een natuurlijk conserveermiddel. Daardoor kunnen rode wijnen langer bewaard worden dan witte wijnen. In witte wijnen zijn vaak weinig tannines aanwezig, waardoor je witte wijn dus ook vaak niet al te lang kan bewaren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.